2021-01-11 Partille

Vi har haft lite snö under veckan som varit. Det började med några flingor under trettondagen och sedan föll snön under några dagar. Barnen fick uppleva snön och åka pulka! Idag regnar snön bort, men meteorologerna varnar för klass tre och att det ska komma mer snö!

Trotts helgdag pågick arbetena på Biltemas fastighet.

Vädret har inte precis varit exemplariskt för att fotografera! Under trettondagen åkte jag ändå till Partille centrum, där Biltemas byggnad börjar bli igenkännlig. Det var helgdag, men ändå jobbade man, kanske inte lika frekvent som under en vardag. På andra sidan vägen, mot Coop har man börjat med markarbeten för bostäder och butiken Liedl.

I Öjersjö, Gökegårdsvägen har mark, väg och va- arbetena fortskridigt. Nu kan man se var vägen etableras.

Här kan du se tidigare inlägg från den 29 september 2020: https://www.sluk.se/2020-09-29-partille-fortsatter-att-bygga-mer/.

Lite roligare bilder blev det när snön föll. Men vi får vänta lite till innan det blir klara solskensdagar! Istället för att invänta det vackra dagsljuset, bestämde jag mig för att under lördag kväll fotografera i Stadsparken, runt Säveån. Yllebron, som byggdes under år 2017-2018 var belyst och även de fina gångbroarna över Säveån.

Det är också fint att det finns några konstverk att titta på när man går utmed ån. Ungefär var femte minut passerar tåg utmed Västra stambanan. Regiontåget, som inte stannar på stationen svischar förbi så att det blir bara några ränder på bilden. Det blir också fina ränder från bilarna som passerar Yllebron eller ska till parkeringen vid Willys.

Högt upp på Kyrkåsberget är Borgen belyst. Borgen är bara en kuliss och är uppförd som ett lusthus och för att påminna om en tysk borgruin.

Se gärna bildspelet om Partille!

Vill du ser mer om Partille, titta under menyn Bilder.

2020-10-22 Feskekörkan är stängd för renovering

Den 1 september stängdes Feskekörkan för renovering. Feskekörka byggdes är 1874 och nu är den i behov av stor upprustning. Många fiskhandlare hade redan flyttat ut innan den stängdes. Visionen är att fortfarande kunna sälja fisk och skaldjur när den öppnas. Sannolikt är att det kommer att finnas fler matställen där. Kan den möjligtvis bli som Saluhallen i Kville?

Det kommunala bolaget Higab och handlarna har förhandlat, men resultat blev att endast två handlare blir kvar efter renoveringen. Det beror främst på osäkerhet om hyra och vilka öppettider som restaurangerna kommer att ha.

Den Stora Saluhallen på Kungstorget renoverades mellan 2009-2012. Här fick sex handlare flytta ut till tillfälliga paviljonger under renoveringen. Även Saluhallen förvaltas och ägs av Higab. Här kan man handla all världens delikatesser och även fika och äta på flera restauranger. Det är ett mycket populärt turistmål och göteborgare med omnejd kommer ofta hit och handlar.

Saluhallen stod färdig 1888-1889 och beskrevs då som ”den första större byggnad som här i landet blifvid uppförd av uteslutande sten, järn och glas.” 1985 byggnadsminnesförklarade Stora Saluhallen. Varje år besöker ca 2 miljoner människor saluhallen för att handla kött, ost, fisk, bröd och andra delikatesser. Även nu under coronatider var det trots allt många som ville handla. Kan det vara så att kunderna nu kommer till Stora Saluhallen för att handla fisk?

2020-10-13 Det händer mycket på Masthuggskajen

Nu tänker jag följa hur Masthugget kommer att förändras! Masthugget blir Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel. Det innebär att man har ett aktivt arbete med ett hållbarhetsprogram genom hela processen, från detaljplanen tills att stadsdelen är färdig med nya bostäder, företag och besökare.

Ett tag tillbaks har vi kunnat se att det byggs mellan Järntorget och Masthugget. Parkeringsytorna byggs med kontorsfastigheter, Våghuset och Bricks studios, som byggs av NCC. Masthugget kommer att byggas med fler kontor och med många bostäder. Många aktörer deltar i projektet. Första Långgatan kommer att bli en stadsgata med stora träd. Ambitionen är att bygga samman gammalt och nytt, stort och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt med gatuliv och mötesplatser.

När kommer man att börja bygga på Skeppsbron och kommer det också att beröra Göteborgs Energi? Politikerna i Göteborg är än så länge oense om vem som ska betala och om det kommer att bli ett parkeringsgarage under fastigheterna.

Det var fint väder i tisdags och här är några bilder därifrån: