Västlänken Haga blir kraftigt försenat!

Nu har Trafikverket meddelat att de har sagt upp kontraktet med AGN med omedelbar verkan. Det innebär naturligtvis att även Haga blir kraftigt försenat. Huvudanledningen var växande förseningar och fördyrningar. Mer om detta kan man läsa på Trafikverkets hemsida /https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/nyheter-for-projekt-vastlanken/2023/januari/trafikverket-haver-kontrakt-med-entreprenor-for-del-av-vastlanken/).

Trots hävningen pågår en del arbeten, tex arkeologiska undersökningar. Trafikverket arbetar för öppna Rosenlundskanalen till 1 april och då ska man kunna åka med Paddan igen. Nu ska Trafikverket upphandla nya entreprenörer och de räknar med förseningar på minst 3 år.

Det var fint väder nu under veckan, så jag passade på med två utflykter till stan för att få lite fina bilder i centrum om Västlänken. När jag var vid Rosenlundskanalen kom en kvinna på permobil och var upprörd över alla jobb som pågår i området. Hon bor i Haga och var uppgiven över att stan var uppgrävd och att hon själv inte kommer att få se staden färdigbyggt. Säkert är många med henne som tycker så! Finalen verkar vara långt borta när både Haga station och Korsvägen inte kommer att bli klara enligt tidsplanen. Vi får hoppas att tidsplanen för Centralen håller. Men tågen kan väl ändå inte köra på Västlänken då? De får väl köra norrut för att komma ut på Västkustbanan?

Mina bilder nedan visar att det praktiskt är omöjligt att komma till någon del av staden som inte är uppgrävd. Jag visar bilder utmed Västlänkens tre blivande stationer och jag hoppas att det ska bli bra när det är klart!

Under sökfunktionen kan man leta efter fler inlägg som handlar om Västlänken under tidigare år. Vill man bara bara se bilder, går det också bra och titta då under rubriken ”Bilder”.

Västlänken Korsvägen blir förmodligen försenat

Den 22 september hörde jag att station Korsvägen kommer att bli försenat och troligtvis kommer den att bli klar i slutet av 2029. Detta var inte första gången som det sades, men nu har man nämnt ett årtal. Frågan är hur det kommer att beröra tågtrafiken på Västlänken? Tidigare har man även talat om riskerna för förseningar vid Hagastation och vid Operan. Naturligtvis innebär det också att budgeten på 20 miljarder spricker.

Den 29 september var det fint höstväder och jag passade på att ta en runda på Korsvägen. Tunnlarna för Västlänken grävs uppifrån och man gjuter i betong i de öppna schakten. Mer om hur arbetet bedrivs kan du läsa på Trafikverkets hemsida https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/deletapp-korsvagen/#lankar.

Jag har följt Korsvägen sedan 2018 och i sökrutan kan du hitta tidigare inlägg om Korsvägen. Det är en påminnelse om hur det såg ut när man började att bygga. Bilden ovan är från mars 2020.

Bilderna nedan visar arbetena på Korsvägen och det öppna schaktet strax nedanför Liseberg.

2022-09-08 En promenad från Nordstan mot Järntorget

Som vanligt, kommer mina inlägg oregelbundet. Men som sagt, infrastruktur och byggnation tar tid och förändringarna måste synas på bild också!

Nu var det ändå dags, fint väder och det finns en del att visa. Nu är spåren efter Götaälvbron i princip borta. Där bron fanns, finns nu istället parkeringsplatser.

Nedanför Hisingsbron och vid Nordstan har marken täckts och arbetena med Västlänken sker under mark. Det är mer spännande att se förändringarna vid Järntorget och vid Masthuggskajen. På första Långgatan har man rivit parkeringshuset och där bygger man för fullt. Det är också en del av nya Masthugget. Kontorshuset Vågen är spännande att fotografera ur flera vinklar. Den gör sig fin mot den blå himlen. Stena Line har en ny hög fastighet, framför Danmarksterminalen. Än så länge ligger både Danmarksterminalen och Tysklandsterminalen kvar i sina gamla lägen. En utredning pågår med inriktning på att bägge färjelägena ska flyttas till Arendal under 2027.

På Masthuggskajen har man börjat med grundläggningen av halvön. Man beräknar att grundläggningen ska vara klar hösten 2025. Från början var det meningen att bygga på Götatunnelns tak, men det visade sig att det inte finns förutsättningar för en tät bebyggelse just där och därför behöver man mer mark att bygga på. Målet är att bygga kontor, verksamhetslokaler och bostäder närmare vattnet. I vattnet står en solcell på ett betongfundament. Undrar vilken nytta den gör där?

Från kajen ser man mot Lindholmen, med dess kranar och Karlatornet. Karlatornet är just nu 183 meter högt och är nu på våning 58. Det är en bra bit kvar till 245 meter och 73 våningar.

Se bilderna nedan: