Publicerad den

2020-10-22 Feskekörkan är stängd för renovering

Den 1 september stängdes Feskekörkan för renovering. Feskekörka byggdes är 1874 och nu är den i behov av stor upprustning. Många fiskhandlare hade redan flyttat ut innan den stängdes. Visionen är att fortfarande kunna sälja fisk och skaldjur när den öppnas. Sannolikt är att det kommer att finnas fler matställen där. Kan den möjligtvis bli som Saluhallen i Kville?

Det kommunala bolaget Higab och handlarna har förhandlat, men resultat blev att endast två handlare blir kvar efter renoveringen. Det beror främst på osäkerhet om hyra och vilka öppettider som restaurangerna kommer att ha.

Den Stora Saluhallen på Kungstorget renoverades mellan 2009-2012. Här fick sex handlare flytta ut till tillfälliga paviljonger under renoveringen. Även Saluhallen förvaltas och ägs av Higab. Här kan man handla all världens delikatesser och även fika och äta på flera restauranger. Det är ett mycket populärt turistmål och göteborgare med omnejd kommer ofta hit och handlar.

Saluhallen stod färdig 1888-1889 och beskrevs då som ”den första större byggnad som här i landet blifvid uppförd av uteslutande sten, järn och glas.” 1985 byggnadsminnesförklarade Stora Saluhallen. Varje år besöker ca 2 miljoner människor saluhallen för att handla kött, ost, fisk, bröd och andra delikatesser. Även nu under coronatider var det trots allt många som ville handla. Kan det vara så att kunderna nu kommer till Stora Saluhallen för att handla fisk?

Relaterade bilder: