Publicerad den

2020-12-19 Nu avlastar Marieholmstunneln trafiken i Göteborg

I Göteborg är trafiksituationen ansträngd och så förblir det en lång tid framåt. Götaälvbron mot Hisingen är avstängd för biltrafik, men desto bättre öppnades Marieholmstunneln den 16 december. Under våren invigs tunneln i Gullbergsvass och även Hisingsbron blir klar under nästa år.

Pylonerna på Hisingsbron har fått sina ”hattar” och från Gullbergkajen kan jag se en drönare som synar pylonerna. På väg mot Nordstan passerar jag bygget av Platinan.

Kring Nordstan och centralen är trafiken mest kaotisk, på grund av Västlänken och Hisingsbron. Nu syns byggnationerna av de planskilda korsningarna på bron, mest synligt är den mot Östra Hamngatan. Under lördagen när jag var där, hade en del bilister ännu inte uppfattat att de skulle köra annan väg till Hisingen. De fick vända vid parkeringshuset i Nordstan. Även kollektivtrafiken hade bekymmer och det fanns trafikledare på plats för att vägleda dem.

Arbetena för Västlänken centrum, vid Nils Ericsonplatsen har täckts med marken och vi får nog vänta på att terminalen blir klar innan vi kan se något mer.

För att komma till kajen vid Gullbergsvass passerar jag Gullbergstunneln. Jag kör vidare till Marieholm, parkerar bilen och promenerar över bron till Hisingen. Tänk att det går så snabbt att promenera över älven!

Parallellt med bron går också Hamnbanan mot Göteborgs hamn. Ett långt godståg, som möjligtvis kan ha maxlängden 750 meter passerar förbi.

Under eftermiddagen är det glest med bilister som kör via Marieholmstunneln. Alla har nog inte än hittat den nya vägen.

Senare på kvällen åker jag tillbaks till Ringön. Det blir fina bilder på strålkastarljus i tunneln och några bilder mot Göteborg över älven.

Här är en bild från arbetena med tunneln från 2017. Fler bilder hittar du under menyn bilder.

I bildspelet nedan finns fler bilder från min lördagspromenad kring Nordstan, Hisingsbron, Nils Ericsonplatsen, Gullbergsvass och från Marieholm.

Relaterade bilder: