Publicerad den Lämna en kommentar

Vårens första dag i Göteborg

Det var vårens första dag den 9 mars och jag promenerade och fotograferade nya spännande händelser om Västlänken centrum och om Masthuggskajen. Första anhalten blev självklart Park Central, vars uppgift förutom att vara en tågstation för pendeltågen, även har som uppgift att hålla Västlänken på plats. På grund av det höga grundvattentrycket skulle tunneln, långsamt över tid, flyta upp utan en tyngd som håller den på plats. Att förhindra det är ett av Park Centrals syften (park central.se).

Den 13 mars kunde man läsa att man har börjat att lägga tak på stationshuset. Det är återvunnet tegel från Danmark. Mer om det kan man läsa om i den här länken, https://news.cision.com/se/peab/r/nu-monteras-taket-pa-grand-central-i-goteborg,c41174. Framför Grand Central byggs en annan fastighet och stommen såg ut att vara av limträ. Kan byggnaden vara torg med plats för restauranger, caféer och annan service?

Det var som vanligt många som passerade Brunnsparken. En skylt berättar att i juni öppnas ett café i parken, Victors café. Förhoppningen är att cafén förutom att vara en servicefunktion, också ska kunna öka trivseln och tryggheten i parken.

Trots att det var söndag eftermiddag pågick arbeten med den blivande Masthuggskajen. På Första Långgatan och intilliggande område pågår byggnation av bostäder. På Götatunneln arbetar man för att förverkliga parken. Parken kommer att sträcka sig från Järnvågsgatan i väster till Lagerhuset i öster. Parken kommer, förutom träd och planteringar, att innehålla en lekplats med klätterlek liksom sitt- och utsiktsplatser i solläge. https://www.mynewsdesk.com/se/goteborgsstad/pressreleases/nu-skapas-en-ny-park-ovanpaa-goetatunneln-3334636.

På Järntorgsgatan ligger några fallna träd och stockar, som ska vara ett konstverk, samtidigt som man observerar förmultningen av dem under ett år. Sedan något år är bostadsrätterna på Järntorgsgatan sålda och bebodda. Jag var där när man rev den gamla fastigheten, 2020-10-01. https://www.sluk.se/2020-10-01-nu-kor-sparvagnarna-igen-forbi-hagakyrkan/

Mer om detta berättar jag i bilderna nedan.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Partille bygger solcellspark utmed Tingsvägen

Partille kommun började redan för ett år sedan att planera en solcellspark på Tingsängen, ett område utmed Tingsvägen och som tidigare har varit en soptipp där man dumpade olika sorters hushållsavfall, mellan 1960 och 1989. Partille Energi AB står för byggandet och skötseln av solcellsparken. Avtalet är godkänt av kommunstyrelsen och gäller i 30 år. Solcellsparken förväntas producera omkring 2 miljoner kilowattimmar per år, vilket motsvarar cirka 2 Gigawattimmar. RagnSells utför de markförberedande arbetena för Partille kommun. Även insekterna har fått ett insektshotell och vi får hoppas att de gillar det och pollinerar många växter.

Partille Energi etablerar sig i området våren 2025 och inleder byggandet av solcellsparken som beräknas vara klar hösten 2025.

Källa:https://www.partille.se/bygga-bo–miljo/samhallsplanering/projekt-under-genomforande/tingsangen/

Relaterade bilder:

Publicerad den

Göteborgs centrum den 13 februari

Då var det dags igen att se hur Göteborg förändras. Första etappen blev nionde våningen i Nordstans parkeringshus. Där har man fin utsikt mot stationsområdet och Västlänken Centrum. Nordstan bygger ut och byggnaden kan man se från parkeringshuset, från flera ställen. Jag mötte en man där uppe som berättade att ha brukar besöka parkeringshuset för att se på förändringarna. Jag blev intresserad att se om jag kunde visa något annat än bara Västlänken därifrån och gick ner några våningar, javisst kan man se annat också!

Från Kungshöjd ser man att Västlänkens tak är täckt och den är i princip en plats med makadam och arbetsfordon. Högst upp kan man se både Vesta och Kineum som tronar upp.

I Haga pågår lite aktiviteter runt Rosenlund, men vid Handelshögskolan står det stilla. Kommer det ytterligare förseningar i Haga när Serneke har gått i konkurs? En uppgång till Västlänken Haga ska vara på högskolan.

Mer om denna dag och om Göteborg i förändring ser du och kan läsa i galleriet nedan.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Inga bostäder ännu i Wendelstrand, Härryda

Det är återigen snart ett år sedan som jag besökte Wendelstrand. Jag hade hoppats på att se igångsättningen av bostäder, men så är det inte! Enligt tidigare planer skulle 1000 bostäder, skola och förskola byggas med inflyttning under 2023 och 2024. Inte heller Lakehouse såg ut att ha några aktiviteter ännu.

Området såg fortfarande ut som ett stenbrott. Man har emellertid börjat att bygga en ny infart till området och under snön kan man se att vägar byggs, förmodligen där de planerade husen kommer att finnas. Nu pågår arbete med att bredda Boråsvägen, förbi Wendelstrand utmed nordvästra Landvettersjön. Vägen till bostadsområdet blir den gamla vägen upp till grustaget och som kommer att göras i ordning och breddas. Härryda kommun har tagit över Trafikverkets väg 540, som går nedanför Wendelstrand. Uppdraget är att projektera och bygga om vägsträckan enligt kommunens krav på hållbarhet och trafiksäkerhet.

Next Step Group ansvarar för de kommersiella fastigheterna, som främst är Lakehouse. OBOS, HSB och Balder står för bostadsbyggande. Enligt Härryda kommun blir byggstarten för bostäder under 2025.

Mer om Wendelstrand hittar man här: www.wendelstrand.se

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänken Korsvägen vid Liseberg

I lördags var jag på Korsvägen och tittade ner i schaktet där de spränger för tunnlarna. Gummimattor var placerade på berget och en stödpelare var borttagen. Det är inte så mycket intressant att visa från utsidan, men det skulle var spännande att få se vad som pågår i berget!

Jag har inte visar något tidigare vad som händer vid Rondo och bakom Liseberg och nu var det läge för det. Under 2023 blev akvedukten vid Mölndalsån klar och där under schaktar man för tunneln som går vidare mot Mölndal . I huvudbilden ser man väggarna på akvedukten bakom bron. Enligt Trafikverket har man försökt att efterlikna de naturliga förhållandena för att inte påverka djurlivet för mycket . Det har man gjort genom att lägga grus på botten för att efterlikna en naturlig botten och som skapar olika hastigheter på vattnet som flödar genom akvedukten. Bakom Liseberg fortsätter schaktningen väster och österut.

Förhoppningsvis håller tidsplanen att stationen kommer att vara klar 2030/2032.

Relaterade bilder:

Publicerad den

bLink och Hamnbanan i Olskroken

Jag har besökt konstverket bLINK några gånger och har också berättat om det i tidigare inlägg. Kostnaderna för Västlänkens konstverk blir dyrare än beräknat. Den ursprungliga kostnaden för de tre verken var 32 miljoner och beräknas nu uppgå till 70 miljoner kronor. bLINK har hittills kostat ca 30 miljoner kronor och då är den ännu inte klar! Målsättningen är att konstverket ska bli klart under året, återstår att se nu när vi närmar oss årsskiftet! Nu har man lagt ut rosa stenbumlingar och förberett gång- och cykelytor, som förmodligen kommer att målas rosa. Jag undrar om det är många som uppfattar konstverket som en rosa ljuskägla?

Statens konstråd säger att 1% av infrastrukturens kostnader ska gå till konstverk och Västlänkens konst kommer inte upp till det (Västlänken har blivit dyrare).

Den här dagen passerade jag också Gamlestaden och visar delar av Hamnbanan som är klar sedan i september.

På Marieholmsgatan, granne med Optimera samlas sjöfåglar på betongplattan. Alla utom en flög bort en bit när jag närmade mig. Tre röda skorstenar tronar upp framför Röde Orm.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Har det hänt mer sen sist?

Den 28 november åkte jag till stan för att se om jag kunde skönja någon utveckling av Grand Central och av Masthuggskajen efter mina besök den 16 september och den 2 oktober (https://www.sluk.se/vastlanken-centrum/, https://www.sluk.se/promenader-utmed-vastlanken-haga-och-korsvagen-samt-utmed-masthuggskajen/).

Deletappen Kvarnberget är nu helt färdigställd och marken har överlämnats till Göteborgs stad för projektering och byggnation. Deletappen är viktig för att kunna öppna station Grand Central 2026. Kvarnberget kommer att fungera som en säckstation, där tågen vänder, i avvaktan på att deletapperna Haga och Korsvägen blir klara, se bilderna i bifogade galleri. Läs mer om det hos Trafikverket, https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/deletapp-kvarnberget/

Eftersom jag tidigare har visat framsidan på den blivande Grand Central, visar jag nu även vad som händer bakom terminalen.

Man ser valvbågarna för den blivande centralen, Grand Central. Bakom Grand Central byggs en kontorsfastighet.

Nordstan har börjat att bygga en ny del med handel som kommer att angränsa till Grand Central. Jag undrar om det verkligen behövs mer handel? Kommer Nordstan att dominera i Göteborg så att det finns risk att andra delar i stan inte kommer att klara sig?

Byggnationen av Masthuggskajen fortgår och där bygger och erbjuder Riksbyggen nya bostäder, parallellt med Masthuggstorget.

Götatunneln vid Järntorget är avstängd i bägge riktningar då byggnationen av Masthuggskajen pågår. Tunneln är avstängd t om hösten nästa år. En ny park ska skapas ovan Götatunneln.

Mer fina och intressanta bilder från denna promenad finns i galleriet nedan. Peka på bilderna så finns det text till dem. Vet ni att det finns muralmålningar högst upp på Nordstans parkeringshus?

Relaterade bilder:

Publicerad den

Promenader utmed Västlänken Haga och Korsvägen samt utmed Masthuggskajen

Så var det dags igen att se om man med blotta ögat kan se några förändringar i Västlänkens utbyggnad och utmed Masthuggskajen. Masthuggskajen besökte jag vid två tillfällen den senaste 1 oktober, två veckor efter första besöket.

Peab har fått uppdraget att bygga deletappen Haga Rosenlund. Peab ska bygga en underjordisk pendeltågsstation som är 250 m lång. Jag har tidigare berättat om förseningar i bygget i i den här länken finns mer om Haga https://www.sluk.se/vastlanken-haga-blir-kraftigt-forsenat/.

Det är roligt när man kan skoja att det bor ett bergtroll under Rosenlundsbron.

På Masthuggskajen byggs halvön och fundament fraktas från Frihamnen. Halvön blir 20 000kvm och kommer att bebyggas med bostäder, kontor och parker.

Deletapp Korsvägen pågår och man bygger tunnel under Liseberg.

I bildspelet nedan finns mer information om dessa stora projekt.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Partille centrum i september

Jag passade på att följa upp om Vågkanten och om hur långt man har kommit med att börja bygga simhallen i Partille centrum, när jag var på rehabträningen. Om Vågkanten och simhallen har jag skrivit om i våras https://www.sluk.se/den-forsta-vardagen-i-partille-centrum/. Nu är det dags för inflyttning, den 1 oktober. Vågkanten har 58 st hyresettor. Vågkanten är belägen i Stadsparken och nära Säveån, som slingrar sig genom kommunen. Partillebo säger att det inte bara är ungdomar som har tecknat ett kontrakt. Många unga men också medelålders och äldre har tecknat sig för en lägenhet.

Peab har börjat med markarbetena för simhallen. Man pålar och det hörs flera km bort i kommunen. Förhoppningen är att simhallen öppnas någon gång under år 2027. När simhallen är klar, kommer det att finnas två multibassänger, en stor bassäng med tio banor, en familjedel för vattenlek, en relaxavdelning, omklädesrum, en bistro, läktare och något mer.

Relaterade bilder:

Publicerad den

bLink har installerats på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken

Den 11 september körde jag till Skansen Lejonet för att ta bilder på när de jobbade med konstverket bLINK. Då var konstverket forfarande på marken. Konstverket är en del av konsten i Västlänken. Konstnären är Katharina Grosse, som vill att betraktaren ska föreställa sig en gigantisk strålkastare som färgar omgivningen i rosa. När konstverket är färdigställts ska gång- och cykelytor, järnvägsbron färgas rosa. Konstverket kommer att bli klart under året.

Följ länken här så får ni veta mer om konstverket och om konstnären https://statenskonstrad.se/konst/blink/.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänken centrum

Det har gått lång tid sen jag fotograferade om samhällsutvecklingen och bloggade om det. Men nu är jag igång igen, efter min knäfraktur. Jag tog det försiktigt och körde upp till Nordstans parkering och tog de förta bilderna därifrån. Det gick bra och haltande promenerade jag runt Nils Ericsonplatsen och följde upp med bilder om den blivande stationen Grand Central. Den kommer att öppnas 2026, såsom planerat. början blir det en säckstation eftersom tågen inte kommer vidare mot Haga. Läs mer om det i tidigare inlägg, https://www.sluk.se/vastlanken-centralen-fran-ovan/.

De områden i centrum som ingår i Västlänken har nu täckts med mark och arbetena sker under mark i tunnlar. Göteborgs stad planerar för 2000 nya bostäder och 20 000 arbetsplatser i området. Det kommer att ta ca 15-20 år innan Centralenområdet är klart.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Karlatornets utsiktsplats klar nästa år

Jag har väntat på att få besöka Karlatornets utsiktsplats när byggnaden ska var klar i år, men till min besvikelse beräknas skyskabaren och utsiktsplatsen öppnas under 2025 (www.lindholmen.se 30 maj 2023).

Karlatornet är numera Nordens högsta byggnad med sina 246 meter. Under hösten kommer Clarion Hotel att öppnas i byggnaden. Det blir 300 rum på 15 våningar och de bästa sviterna ska finnas på våning 58.

Utsiktsvåningen kommer att finnas på våning 69 och förväntas bli en turistattraktion i Göteborg. Våningsplanet särskiljer sig även något jämfört med de övriga. Det kommer att finnas ett glasgolv som som sticker ut, spännande för de som vågar testa det!

Målet är att attrahera ca 500 000 besökare varje år, enligt Ola Serneke (Fastighetsvärlden 2023-06-01). Det kommer inte att vara ett billigt besök utan man kan räkna med att det kommer att kosta mellan 200-500kr per person.

För två år sedan lovade Ola Serneke att när Skybaren invigs, ska han hoppa från 69 våningen ner i hamnen nedanför Karlatornet, där Norra Älvstranden breder ut sig längs Göta Älvs mynning. Närmaste delen av ”vattnet” blir Lindholmshamnen, rakt söderut, framför Karlastaden. (www.helahisingen, 2022-06-02). Ola Serneke ska göra det med en mindre fallskärm och en liten kitesurfingbräda kopplad till fötterna.

Jag ser framemot detta med stor förväntan! Det vill jag se!

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänken Centralen från ovan!

För två veckor sedan promenerade jag med min kamera i stan och funderade på hur jag skulle kunna visa något nytt, som inte allmänheten ser bakom staketen. Jag har ingen drönare och jag tittade högt upp för att se vad som kunde vara möjligt.

Det blev några bilder uppifrån! Här ser man att tunneln håller på att täckas med tak. Trafikverket hade pressträff den 11 april och sa att den ursprungliga planen för västlänken Centralen håller. ”I december 2026 kommer delar av Västlänken stå färdig, då Station Centralen öppnas som en så kallad säckstation med fyra spår där tågen kan vända. 
Den del av Västlänken som kommer stå klar 2026 sträcker sig från E6:an i Olskroken in i Centralenområdet och genom Kvarnberget. Den inkluderar fyra nya järnvägsspår och en helt ny station.”https://via.tt.se/pressmeddelande/3435991/bilder-i-samband-med-presstraff-goteborg-central?publisherId=44450&lang=sv. Här är en illustration på hur stationen Centralen kommer att bli.

I nästa bild visar jag att Västlänken Centralen och Kvarnberget har blivit ett. Den 22 mars berättade trafikverket att de drog upp spontplankor som skiljt deletapp Centralen och deletapp Kvarnberget åt. https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/nyheter-for-projekt-vastlanken/2024/mars/milstolpe-for-vastlanken-nu-mots-centralen-och-kvarnberget/.

I galleriet nedan finns fler intressanta bilder om Västlänken Centralen:

Relaterade bilder:

Publicerad den

Järnväg mellan Göteborg och Borås kontra Västra stambanan

Trafikverket fortsätter planeringen av järnvägen mellan Göteborg och Borås, enligt den tidigare lokaliseringsutredningen. Regeringens besked innebär att arbetet återupptas mellan parterna längs det planerade järnvägsstråket. Parterna består av Trafikverket, kommuner i stråket, Länsstyrelsen Västra Götalandsregionen, Göteborgregionen (GR) och Boråsregionen samt representanter för Landvetter flygplats.

Under hösten 2023 har Västra Götalandsregionen haft dialogmöten i mindre politiska grupper och de tog fram tre principlösningar. Samtliga alternativ innehåller stationer i Mölndal, Mölnlycke, Landvetter flygplats och i Borås och möjliggör för framtida fjärrtrafik. Det som främst skiljer lösningarna åt är restid, möjlighet till direktresor från centrala Mölnlycke till Landvetter flygplats och Borås, när byggstart kan ske och kostnad. Det förefaller att en fyrspårslösning under Landvetter station är i linje med de prioriteringar som 48 kommuner i Götaland, Swedavia, näringslivet genom Västsvenska handelskammaren och inom Västra Götalandsregionen står bakom.(https://www.trafikverket.se/contentassets/b3e9c4c7b20a483993b7321007fbf6aa/skrivelse-till-trafikverket-ang-uppdrag-om-ny-jarnvag-goteborg-boras.pdf)

Vad händer med Västra stambanan? Västra stambanegruppen tillsammans med sina medlemmar anser att den viktigaste åtgärden är att bygga två extra spår mellan Göteborg och Alingsås. Spåren skall gå norr om sjön Aspen. (Det finns en arbetsgrupp som har jobbat tillsammans sedan 1999 och som består av 15 kommuner och 2 kommunalförbund. I tjänstepersonsgruppen ingår också regionerna Västra Götaland, Örebro län och Sörmlands län samt Göteborgs kommunalförbund.) Om den nationella persontrafiken på Västra Stambanan förs över till järnvägen Göteborg-Borås och vidare mot Stockholm, faller en del av Västra Stambanegruppens argument för att bygga ut banan för persontrafik.

I nuvarande infrastrukturutredningar planeras kapacitetshöjande åtgärder på banan. Man dubblerar godstågsspåren från Göteborgs Hamn med anslutning till Västra Stambanan och i samband med arbetena för Västlänken bygger man om sträckan mellan Göteborgs Central och bangårdsområdet mot Mellby i Partille. När dessa ombyggnader är färdiga återstår delen mot Alingsås.

I mars 2023 publicerade Norconsult att de projekterar förbigångsspår i Lerum, vilket innebär att Lerum byggs om från tre till fyra spår. Projekteringen innebär ett nytt stickspår i Jonsered Östra som ligger mellan Partille och Lerum. Spåret skall användas för uppställning av järnvägsfordon. Bygget kommer att påbörjas i år och förväntas öka kapaciteten.

NCR har uppdrag att byta ut hela kontaktledningsanläggningen och hjälpkraftsystemet samt konvertera till autotransformatorsystem mellan Alingsås och Olskroken. Detaljerad produktionstidsplan tas fram i samverkan mellan Trafikverket och entreprenören under april/maj 2024. Planerad byggstart beräknas till januari 2025 och att arbetena ska vara avslutade under hösten 2027.

Konkurrens om pengar till infrastruktur är hård! Vem vinner och får mest? Det förefaller som att en förbindelse till Landvetter flygplats är högsta prioritet och att Västra stambanan får stå tillbaks och får en del kapacitetshöjande åtgärder.

Fotografierna nedan är från 2017-2019.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-09-22 Karlatornet är nu Nordens högsta byggnad

Nu har Karlatornet passerat Turning Torso i höjd och är Nordens högsta byggnad med nuvarande 293 meter. Karlatornet har blivit med 61 våningar och ytterligare 12 våningar ska byggas på innan tornet blir 245 meter högt.

Under mars nästa år räknar man med att alla våningarna ska vara byggda och i slutet av nästa år kommer de första boenden att flytta in. Nu är ca 480 lägenheter sålda. Det finns 600 lägenheter från våning 5 till 73. Lägenheterna delas in i fyra bostadsrättsföreningar baserat på våningsplan. Topplägenheten, som är den dyraste har Ola Serneke själv köpt.

Men på toppen planeras en utsiktsterass som kommer att vara öppen för allmänheten. Det blir spännande!

Bilderna är tagna från Ramberget och från Skansen Lejonet, vid solnedgången.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Besök i Härryda kommun, Wendelstrand och Mölnlycke fabriker

Det har gått ett år sedan jag sist besökte Härryda kommun för att fotografera(https://www.sluk.se/uppdatering-av-molnlycke-centrum-och-av-molnlycke-fabriker/). Mölnlycke fabriker är färdigbyggt. Disponentvillan har fått ge vika för ytterligare 50 bostäder. Mark- och miljööverdomstolen valde att inte pröva ärendet. Beslutet gick emot miljö- och bygglovsnämndens uppfattning om att den gamla trävillan hade ett stort kulturvärde och skulle bevaras.

Wallenstams Arena är klar och är  kommunens största arena för matcher och evenemang. Den är också Pixbo IBF/IBK:s match- och träningsarena. Anläggningen består av en stor inomhusarena med knappt 1600 läktarplatser.

I Wendelstrand har Lakehouse blivit synlig. Snøhetta har designat byggnaden och den påminner om operahuset i Oslo, som Snøhetta också har designat. Här i stenbrottet kommer Next Step Group att bygga 1000 bostäder, som flerbostadshus med upplåtelseformen bostadsrätter. De första bostäderna kommer att börja byggas i år. Samlingshus och Lakehouse håller på att byggas. Under sommaren beräknas verksamheter kunna flytt in i Lakehouse.

Mer om byggprojekten i bildspelet nedan :

Har du besökt min butik? https://www.sluk.se/butik/ Välkommen att titta in!

Du kan söka på fler inlägg om Härryda, här på höger sida under ”Sök”.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Den första vårdagen i Partille centrum

Vilken tur jag hade med vädret igår! Det var soligt, men kyligt. I natt har det snöat och det är bara 1 grader varmt.

Det händer mycket i Partille centrum, många bostäder byggs och som blir klara i vår och i höst. Partillebo har tecknat avtal med Peab att bygga en ny simhall intill Partille Arena. Förutom simhallen kommer kvarteret att byggas med bostäder och lokaler. Simhallskvarteret inkluderar cirka 165 nya bostäder, varav 95 hyresrätter och 70 bostadsrätter. Hyresrätterna är i storlek 2–4 rum och kök och kommer att hyras ut av Partillebo. Simhallskvarteret har planerad byggstart under hösten 2024 (https://lokalpressen.eu/partillebo-och-peab-tecknar-avtal-om-nya-simhallskvarteret).

Ett annat intressant pågående projekt är fastigheten Vågkanten, som består av 58 lägenheter, samtliga är 1 rum och kök på 35 kvm. Det är friskt vågat och passar nog ungdomar som vill flytta hemifrån. Huset har en gemensam terrass och loftgång i söderläge, men inga balkonger. Nu kan man teckna sig för en lägenhet och kan flytta in under hösten 2024, https://www.partillebo.se/byggprojekt-nya-bostader/pagaende-projekt/Vagkanten/.

På Arenatorget pågår inflyttning till nybyggda hyreslägenheter. Snart, i april och maj kan man flytta in i nybyggda bostadsrätter vid Partille Port.

Under 2022 öppnades Kniven, en skaparverkstad och evenemangsplats för Partille. Det finns många aktiviteter i Kniven, såsom kultur och kurser av olika slag. Kniven är ett stadsutvecklingprojekt, som kommer att förändras, under de kommande 5-10 åren. Detaljplan pågår för centrumverksamhet inom kvarteret Kniven, Partille station. Planen är att skapa en ny destination med bl.a hotell, cafeér, restaurang, kulturarena mm.  Det är en spännande förändring av området !

Här är några bilder från gårdagens vandring i centrum:

PS: Du tittar väl in i butiken också ( www.sluk.se/butik), välkommen!

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänken ovan mark, från Olskroken till Korsvägen

Det var väldigt länge sedan som jag följde upp vad som händer med Västlänken. Nu var det dags! Jag har läst och sett att det finns intressanta platser att dokumentera ovan mark. Det hade varit roligt att få följa med på en tur i tunnlarna, men det är få förunnat!

Det var tidig förmiddag och dimman låg över älven. Jag klättrade upp för en bergknalle i Olskroken, för att visa hela Olskroksbron, som nu är sammangjuten. Sen körde jag till Skansen Lejonet, vilket inte var helt enkelt att hitta dit. Gps:en var inte uppdaterad och gav felaktiga instruktioner. Från Skansen Lejonet ser man tunnelingången, som fortsätter in under berget.

I Östra entreprenaden är schakten täckta, även mycket vid Centralstationen och i Haga. I Haga är Rosenlundskanalen öppen igen. Hoppas att Paddan kan börja köra där i mars! När man passerar Rosenlundsbron, hör man ett brummande. Det ska vara ett bergtroll som har fått ett tillfälligt boende där!

Nedanför Sankt Eriksgatan, vid Operan och vid Korsvägen är schakten öppna och aktiviteterna är inte lika många som vid stationsområdet och vid Olskroken.

Vill du veta mer, så titta på bilderna här och läs mer :

Relaterade bilder:

Publicerad den

Göteborg från ovan

Jag har haft nöjet att vara med på en guidning på Hotell Draken förra måndag. Förutom den fina utsikten från våning 32 är det intressant att se konstverken som finns på våningarna. Hotell Draken har satsat på väldigt mycket fin fotokonst, som jag tycker om!

Haga är alltid fint, både när man är på besök där och även från ovan när man ser de fina kvartersmiljöerna.

Längre bort, bakom Kraftverket ligger Skeppsbron. Här har kommunfullmäktige beslutat att göra omtag i detaljplanen, så vi får vänta och se vad som kommer att hända. Det blev för dyrt att bygga det planerade undervattensgaraget.

Snart kommer Karlatornet vara klart. På bilden ser man att det pågår arbeten på övre delen av tornet. Man planerar att allt ska vara klart under hösten 2024. Det blir spännande att åka högst upp för att se på utsikten!

I Masthugget och på Järntorget byggs det för fullt. Jag visar bilder både från höjden och från marken. Elof Hansson fastigheter tillsammans med Riksbyggen fyller hållet utmed Första Långgatan med bostäder och kommersiella lokaler.

Den nya gatan som löper mellan Första Långgatan och Oscarsleden heter Masthamnsgatan. Visionsbilden är att gatan ska bli en lekfull gata för gående och för torgytan vid Nordhemsgatan. Man skapar en miljö med möbler, konst och planteringar. Det blir trots allt en lång gata, men den ska bli full med aktiviteter, är det tänkt. https://goteborg.se/wps/portal/aktuelltarkivet/aktuellt/0dc00661-6dfc-44b3-88fd-1cfa75c0ffa9

Vill du veta mer, så finns lite mer beskrivningar på bilderna nedan.

PS: Du har väl sett att jag har öppnat webb-shop med fotografier här? https://www.sluk.se/butik Välkommen in!

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänkens arbeten sker nu under marken

Snön föll för första gången denna vinter i Göteborg. Det var rätt grådisigt och kallt. Vid Centralstationen stod vakterna och frös vid ingången till Nordstans Lastgatan. Några arbetsfordon var i rörelse, men i övrigt såg man inte mycket till aktiviteter. Numera pågår mycket under mark.

Trafikverket berättar och visar i länken nedan vad som pågår under hösten 2023. En del arbeten har kommit längre efter det, bla servicetunneln mellan Haga och Korsvägen, som möttes under Landala torg den 13 november.

På Korsvägen är det färdigsprängt. Schaktet är 20 meter djupt och 60 meter brett och är 140 meter långt. Det är en del av Korsvägens station.

https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/

Den 23 november hade P4 Göteborg ett inslag om att Trafikverket lånar pengar till västlänken-projektet från infrastruktursamarbetet Västsvenska paketet. Orsaken är att pengarna till västlänken tar slut i början av nästa år. Det finns inget avtal om hur fördyringar ska hanteras. Senast i februari måste parterna i Västlänken, Staten, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad komma överens om hur fördyringen av projektet ska hanteras. Kostnadsökningarna beräknas till drygt 30%

https://sverigesradio.se/artikel/avtalsmissen-trafikverket-tvingas-lana-pengar-av-sig-sjalva

I Haga står arbetet still. För närvarande pågår underhållsarbete och bevakning av området. Trafikverket tror att arbetet kommer igång med ny entreprenör under första kvartalet 2024.

Under första halvåret 2024 kommer upphandlingen av tillverkare av Konstverket bLINK vara klar. Konstverket är en del i konstprogrammet Kronotopia, som togs fram 2016 av Trafikverket, Statens Konstråd, mfl. Programmet presenterar den övergripande konstnärliga visionen av Västlänken. bLINK kommer att finnas vid Olskrokens planskildhet. Konstverket kommer att vara färdigt tidigast 2026. Konstnären är Katharina Grosse.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Erikslund Shopping Center har utarmat Västerås centrum

Den 16 september besökte jag Västerås och jag såg ett öde centrum. Erikslund Shopping Center byggdes 2011. Det finns 160 butiker, inklusive Ikea och City Gross, allt i samma byggnad. Det är bekvämt för västeråsarna att åka dit, men nackdelen är att Västerås centrum har utarmats på handel och kunder. Till Erikslund är det lätt att komma med bil och det finns många parkeringsplatser. De som inte åker bil, kan komma med buss. Västerås centrum kan inte tillgodose så många parkeringsplatser, som dessutom är gratis. Västerås har drygt 158 000 invånare och kan staden vara för liten för ett så stort externt centra? Det finns exempel på shopping centra i andra städer som har fått liknande konsekvenser.

I december 2018 berättade jag att Västerås hade fått priset för den näst fulaste staden i landet. (https://www.sluk.se/vasteras-har-valts-som-den-nast-fulaste-staden-i-sverige/). Trots försök att förbättra handeln i centrum gapar lokaler fortfarande tomma och etableringarna byts ut ofta. Västerås har också en historia från 1960-talet, då många gamla fastigheter revs och ersattes med moderna, som ansågs och anses vara fula.

Det var höstmarknad på torget, men men ingen större aktivitet. Bingohallen lockar flest kunder till centrum. Punkthuset har varit tomt länge, men nu har några butiker flyttat in, bl a Systembolaget, som även förväntas locka kunder till andra butiker.

Någon Galleria finns inte längre. Skrapan, som är den näst högsta byggnaden i Västerås, har gjorts om till bl a bostäder, kontor och mataffär. Skrapan har 25 våningar och är 81 meter hög. Domkyrkan är högst med sina 100 meter.

Det var även kulturnatta i Västerås och Domkyrkan började på eftermiddagen med orgelkonsert och körsång. Det var uppskattat och kyrkan var fullsatt. Mer om denna lördag i bildspelet nedan.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Gökegård, Partille får ett torg och Coop öppnar den 28 oktober

Efter 12 års väntan får Öjersjö en matvarubutik, Coop öppnar den 28 oktober. Gökegård blir det nya torget. Även Närhälsan får lokaler på torget. För det konstnärliga utsmyckningen, har Maria C Bernhardsson skapat tre jättelika stålblommor.

Många har redan sedan tidigare flyttat in i bostäder i Gökegård, vilket jag har berättat om i tidigare inlägg, från 2020 och framåt. Radhusen som är synliga från Nya Öjersjövägen är bebodda sedan några år. Längre in i Gökegård är många inflyttade både i småhus och i flerbostadshusen, samtidigt som byggnationen av fler bostäder pågår. Bonava bygger 19 småhus med solceller i ett område som kallas för Sörgården.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2023-10-09 En rundvandring i Göteborg

Jag hade ett ärende i stan och tänkte att jag skulle passa på att ta lite bilder på de nya byggnaderna, Karlatornet, Hotell Draken och så på Våghuset som jag har fotograferat tidigare. Förutom dessa byggnader, fotograferade jag också Skeppsbron, Masthugget, Västlänken i Haga och på Korsvägen. Vädret var fint och det blev en lång promenad med drygt 14 000 steg, enligt min Fitbit.

Arkitektur är roligt att fotografera från olika vinklar.

Karlatornet har nu uppnått sin höjd, 246,455 meter, med 74 våningar. Det blir 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Det blir intressant att besöka skybaren när den öppnas. Nu är lägenheterna på våning 5-27 klara och inflyttning pågår.

På fasadens vänstra sida finns bygghissar som fortfarande används.

Hotell Draken är stadens högsta hotellbyggnad, med 33 våningar och öppnades nu i höst. Det finns 453 hotellrum, restauranger, konferenslokaler och en fin utsikt över staden och hamninloppet.

Våghuset har jag fotograferat och visat några tidigare gånger.Jag gillar verkligen att ta den från olika vinklar och väderförhållanden. Den gör sig bra mot en blå himmel. Våghuset är en kontorsfastighet på Masthuggskajen.

Nu har Göteborg Nordens högsta hotellbyggnad; Hotell Draken, kontorsfastigheten; Citygate och Nordens högsta bostadshus; Karlatornet. Det är som en tävling att bygga den högsta fastigheten!

Nu är det beslutat att Skeppsbron ska bebyggas och planarbeten pågår. Men på Masthuggskajen bygger man halvön och utmed E45 fortsätter byggandet av nya fastigheter. Trots stiltje i arbetet med Västlänken är det viss aktivitet både i Haga och på Korsvägen,se bilder i bildspelet nedan.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2023-10-06 Godstågsviadukten i Olskroken är färdiggjuten

Nu var det väldigt länge sen jag skrev något här. Det beror främst på att jag vill visa på förändringar på bild. Visst händer det mycket hela tiden med Västlänken och andra infrastrukturprojekt, men man jobbar under mark, vilket inte är tillgängligt för mig att visa.

Jag har tidigare visat bilder från Olskroken, Hamnbanan och jag har väntat på att viadukten ska byggas samman. Den 25 september skrev Trafikverket att viadukten är färdiggjuten, https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/olskroken-planskildhet/nyheter-for-olskroken-planskildhet/2022/godstagsviadukten-ar-fardiggjuten/

Jag har nu tagit några bilder därifrån. De är inte drönarbilder, utan jag har klättrat upp på berget framför bostadshusen för att försöka få så bra bilder som möjligt. När man fotograferar, för man inte vara rädd för obekväma situationer !

Här visar jag också tidigare bilder:

Relaterade bilder:

Publicerad den

Partille växer och framförallt i Öjersjö

Partille växer och vid årsskiftet var antalet invånare ca 40 000. Partille centrum och Öjersjö är stadsdelar som växer mycket. I centrum öppnas snart en ny livsmedelsbutik Lidl, nära Coop. Under hösten 2022 har inflyttning skett till de nya lägenheterna i kvarteret.

I Öjersjö, har Gökegården också fått nya boende. Radhusen invid Öjersjövägen är bebodda sedan ett tag tillbaks och inom området sker inflyttningar successivt . Mer finns att läsa i tidigare inlägg, bl a i de dessa: https://www.sluk.se/2022-05-03-det-hander-en-del-aven-i-partille, https://www.sluk.se/2020-09-29-partille-fortsatter-att-bygga-mer.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Uppdatering av Mölnlycke Centrum och av Mölnlycke fabriker

Nu var det längesen jag besökte Härryda kommun, sist i oktober 2021 och naturligtvis har mycket nytt byggts och blivit klart.

Redan tidigare har inflyttning skett i Mölnlycke fabriker och nu återstår några kvarter. Snart får Friskis&Svettis nya lokaler i området. Förutom att bygga bostäder, sker även en del arbeten med vägar och med vatten- och avlopp (https://www.harryda.se/byggaboochmiljo/aktuellabyggprojekt/molnlycke/byggprojektiomradetmolnlyckefabriker). Man har också byggt några lekplatser i området.

Efter besöket i Mölnlycke fabriker, körde jag mot Långenäs och fotograferade stenbrottet på andra sidan Landvettersjön. Där har en del också hänt sen sist! Nu ser man att det nya området Wendelstrand ta form. Det blir ca 1000 nya bostäder, restaurang, coworking och gym. Ansvariga är Next Step Group och BRA Bygg, https://wendelstrand.nextstep.se.

I Mölnlycke centrum är Bontop klart och inflyttning har redan skett under förra året. I gatuplanet har Lidl öppnat ett stor matbutik. Jag kunde skymta att det finns gym för de boende ovanför matbutiken. Några butikslokaler är tomma, men skyltar visar att det snart kommer att finnas verksamheter även där.

Här kan du se bilder från mitt besök i oktober 2021 i Härryda kommun: https://www.sluk.se/vad-hander-i-harryda-kommun/

I galleriet nedan finns aktuella bilder från mitt besök:

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänken Haga blir kraftigt försenat!

Nu har Trafikverket meddelat att de har sagt upp kontraktet med AGN med omedelbar verkan. Det innebär naturligtvis att även Haga blir kraftigt försenat. Huvudanledningen var växande förseningar och fördyrningar. Mer om detta kan man läsa på Trafikverkets hemsida /https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/nyheter-for-projekt-vastlanken/2023/januari/trafikverket-haver-kontrakt-med-entreprenor-for-del-av-vastlanken/).

Trots hävningen pågår en del arbeten, tex arkeologiska undersökningar. Trafikverket arbetar för öppna Rosenlundskanalen till 1 april och då ska man kunna åka med Paddan igen. Nu ska Trafikverket upphandla nya entreprenörer och de räknar med förseningar på minst 3 år.

Det var fint väder nu under veckan, så jag passade på med två utflykter till stan för att få lite fina bilder i centrum om Västlänken. När jag var vid Rosenlundskanalen kom en kvinna på permobil och var upprörd över alla jobb som pågår i området. Hon bor i Haga och var uppgiven över att stan var uppgrävd och att hon själv inte kommer att få se staden färdigbyggt. Säkert är många med henne som tycker så! Finalen verkar vara långt borta när både Haga station och Korsvägen inte kommer att bli klara enligt tidsplanen. Vi får hoppas att tidsplanen för Centralen håller. Men tågen kan väl ändå inte köra på Västlänken då? De får väl köra norrut för att komma ut på Västkustbanan?

Mina bilder nedan visar att det praktiskt är omöjligt att komma till någon del av staden som inte är uppgrävd. Jag visar bilder utmed Västlänkens tre blivande stationer och jag hoppas att det ska bli bra när det är klart!

Under sökfunktionen kan man leta efter fler inlägg som handlar om Västlänken under tidigare år. Vill man bara bara se bilder, går det också bra och titta då under rubriken ”Bilder”.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Västlänken Korsvägen blir förmodligen försenat

Den 22 september hörde jag att station Korsvägen kommer att bli försenat och troligtvis kommer den att bli klar i slutet av 2029. Detta var inte första gången som det sades, men nu har man nämnt ett årtal. Frågan är hur det kommer att beröra tågtrafiken på Västlänken? Tidigare har man även talat om riskerna för förseningar vid Hagastation och vid Operan. Naturligtvis innebär det också att budgeten på 20 miljarder spricker.

Den 29 september var det fint höstväder och jag passade på att ta en runda på Korsvägen. Tunnlarna för Västlänken grävs uppifrån och man gjuter i betong i de öppna schakten. Mer om hur arbetet bedrivs kan du läsa på Trafikverkets hemsida https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/deletapp-korsvagen/#lankar.

Jag har följt Korsvägen sedan 2018 och i sökrutan kan du hitta tidigare inlägg om Korsvägen. Det är en påminnelse om hur det såg ut när man började att bygga. Bilden ovan är från mars 2020.

Bilderna nedan visar arbetena på Korsvägen och det öppna schaktet strax nedanför Liseberg.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-09-08 En promenad från Nordstan mot Järntorget

Som vanligt, kommer mina inlägg oregelbundet. Men som sagt, infrastruktur och byggnation tar tid och förändringarna måste synas på bild också!

Nu var det ändå dags, fint väder och det finns en del att visa. Nu är spåren efter Götaälvbron i princip borta. Där bron fanns, finns nu istället parkeringsplatser.

Nedanför Hisingsbron och vid Nordstan har marken täckts och arbetena med Västlänken sker under mark. Det är mer spännande att se förändringarna vid Järntorget och vid Masthuggskajen. På första Långgatan har man rivit parkeringshuset och där bygger man för fullt. Det är också en del av nya Masthugget. Kontorshuset Vågen är spännande att fotografera ur flera vinklar. Den gör sig fin mot den blå himlen. Stena Line har en ny hög fastighet, framför Danmarksterminalen. Än så länge ligger både Danmarksterminalen och Tysklandsterminalen kvar i sina gamla lägen. En utredning pågår med inriktning på att bägge färjelägena ska flyttas till Arendal under 2027.

På Masthuggskajen har man börjat med grundläggningen av halvön. Man beräknar att grundläggningen ska vara klar hösten 2025. Från början var det meningen att bygga på Götatunnelns tak, men det visade sig att det inte finns förutsättningar för en tät bebyggelse just där och därför behöver man mer mark att bygga på. Målet är att bygga kontor, verksamhetslokaler och bostäder närmare vattnet. I vattnet står en solcell på ett betongfundament. Undrar vilken nytta den gör där?

Från kajen ser man mot Lindholmen, med dess kranar och Karlatornet. Karlatornet är just nu 183 meter högt och är nu på våning 58. Det är en bra bit kvar till 245 meter och 73 våningar.

Se bilderna nedan:

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-07-06 Västlänken och Drömmarnas kaj

Sommaren är full av aktiviteter och vackert väder. Vädret är växlande och inte alltid så bra för fotografering. I början av juli blev det ändå en promenad runt Göteborg. Jag må säga, att det inte är lätt för turister att ta sig fram när staden är uppgrävd och avstängd på många platser. Det kan väl var intressant i sig att se de stora infrastrukturprojekten som pågår!

Det mest intressanta om Västlänken sker i det fördolda under marken och där kan jag inte visa några bilder. Mina bilder ger en inblick i hur besvärligt det är i Göteborg. Men som man brukar säga, den som väntar länge väntar på något gott! Jag hoppas att det blir så!

Nu börjar man skönja alla nya höga hus i Göteborg, som förändrar stadsbilden rejält. Jag promenerade från Haga mot Järntorget och fotograferade det nya hotellet Draken (Hotel Draken) och även Karlatornet på Lindholmen.

Vad händer på Drömmarnas kaj? Kommer inte man kunna få kajplats med betalning? De båtar som är förtöjda har funnits där i flera år och många är i dåligt skick och kan nog inte renoveras. Visst är det bra att kommunen vill förbättra gång- och cykelvägen vid kajen, men det vore fint också att behålla kajen för båtplatser!

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-05-10 Bilder från Korsvägen om Västlänken

Den här dagen var det ostadigt väder, så det blev inte så mycket att följa upp om Västlänken. Jag var i stan och passade på att ta några bilder på Korsvägen när jag skulle till bussen. Det är roligt att se alla de fina målningar i stan som målas på planken utmed Västlänken.

Nu under våren är blommorna som vackrast. Är du intresserad att se lite macro på blommor, kan du följa den här länken: https://www.sluk.se/macro

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-05-03 Det händer en del även i Partille

Nu har jag inte visat bilder från Partille sedan i höstas, då Biltema i Partille centrum öppnades. Vägarna i Gökegården har blivit farbara, men ännu är de inte asfalterade. Det byggs villor, radhus och flerbostadshus och många kommer att vara klara för inflyttning under året.

Även i det andra området i Öjersjö, på andra sidan Nya Öjersjövägen, där det sedan några år är bebyggt, pågår byggande av bostäder. Strax intill bygget och intill ett flerbostadshus har man varit förutseende och installerat elbilsladdare.

Efter Öjersjö åkte jag till Partille Port och tog några bilder. Vi får vänta ända till år 2026 innan vi kan premiärbada i det nya badhuset! Inom kort kommer Lidl:s affärslokal att vara klar.

Här nedan ser du bilder från rundturen. Det finns text som du kan läsa till varje bild.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-04-13 Se några bilder på Göteborgs Skyskrapor från höjden

Det händer mycket i Göteborg, men allt är inte synligt. I lördags var vädret lägligt för att se hur långt man har kommit med bygget av skyskrapor i Gårda och Karlatornet i Lindholmen.

Citygate blir som sagt Nordens högsta kontorshus med sina 36 våningar, men blir ändå inte högst! Karlatornet blir 101 meter högre, med sina 73 våningar med lägenheter. Här nedan finns bilder som visar byggnaderna.

Det var ett tag sedan som jag la in något här. Dels beror det på aprilvädret, men i mars var jag i Aten och under Portfolio finns en del fina bilder därifrån. Se särskilt under arkitektur! (https://www.sluk.se/arkitektur-och-teknik/#.Yla4TS9yqw4)

Relaterade bilder:

Publicerad den

Nu är Götaälvbron borta för alltid!

Sedan den 11 februari till och med den 27 februari är Götatunneln avstängd vid Lilla Bommen på grund av rivningen av sista delen på Götaälvbron.

Jag har följt rivningen under veckan. Den här gången togs bron ner i delar, inte som förra delen, som drogs ner med vajrar. I bilderna här nedan ser du rivningen av Götaälvbron. Den första bilden är från den 12 februari och den sista från 21 februari.

Vill du ser mer när man byggde Hisingsbron och rivningen av Götaälvbron, finns mer material att läsa , sök ”Hisingsbro” och ”Götaälvbron”.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2022-01-28 Västlänken och Hamnbanan i Olskroken

Vid två tidigare tillfällen har jag berättat om planskildheterna i Olskroken, november 2019 och november 2020 ( https://www.sluk.se/wp-admin/post.php?post=5452&action=edit och https://www.sluk.se/wp-admin/post.php?post=3122&action=edit). Drygt ett år har passerat sedan sist och nu var det läge att ta en titt igen.

Ombyggnaden görs för att öka framkomligheten för all tågtrafik till och från Göteborg. Den ska vara klar för trafikering vid årsskiftet 2025/2026. Det är ett stort och omfattande arbete med sex järnvägsbroar, en gångbro och 10 000 meter enkelspår. Här möts Bohusbanan, Norge/Vänerbanan och Västra stambanan mot Göteborgs central och dessutom godstrafiken som kommer från olika håll, från Sävenäs rangerbangård, Hamnbanan, Gullbergsvass och från Västkustbanan.

Trafikverket berättar att hösten 2021 var det tuffaste och mest intensivaste året hittills. Mycket mer kommer att hända i år, bl a förstärkning av mark mellan Fåfängans bro och Åbromotet , armering och gjutning av brofästen. Mer finns att se i Trafikverkets video https://youtu.be/mE_x2wx6n1Q

Här nedan kan du se bilder från Olskroken och Gamlestaden.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2021-12-16 Nu föll den näst sista delen av Götaälvbron till marken

Jag passade på att gå ut när vädret var fint och tänkte fota det som var kvar av Götaälvbron, som var två styckade fundament. Inte hade jag koll på att den näst sista delen skulle rivas just då! Så intressant att få se det! Det var besvärligt att få en plats som var bra att fotografera ifrån. Vakterna spärrade av området successivt och vi åskådare blev hänvisade till platser med längre avstånd från fundamenten.

Jag hann ändå att ta några bilder innan fundamentet revs och även när den föll till marken. Två stora kranfordon hade vajrar fästa på fundamentet och strax efter klockan 13 hände det! Fundamentet rasade snabbt inom någon sekund. Se bilderna därifrån i bildspelet:

Relaterade bilder:

Publicerad den

2021-11-06 Skyskraporna i Göteborg

Det är inte bara Västlänken och brobyggen som förändrar Göteborg. Här byggs många skyskrapor, som jag har berättat om. Västlänkens byggarbetsplatser är numera inte lika synliga för oss, eftersom de pågår i tunnlar och under marken. Rätt mycket pågår ändå ovan mark, men för oss amatörer ser byggena ungefär likadana ut som tidigare. Vi får ha tålamod tills det blir mer byggnader att se.

Stadsutveckling Göteborg håller i många projekt som är bostäder, kontorshus och hotell, bla Kineum, Citygate, Masthuggskajen, Våghuset och Draken på Järntorget. I tidigare blogg har jag visat och berättat om dem.

Första turen på lördagseftermiddagen gick till Skansen Lejonet för att se utsikten mot Kineum och Citygate. Citygate blir Nordens högsta kontorshus med 36 våningar och Kineum byggs med 27 våningar. Nu är Citygate högre än Kineum och Kineum har nått sin högsta höjd. Västlänken passerar nu under Skansen Lejonet och bottenplattan byggs mot Nils Ericsonplatsen.

Nästa etapp blev mot centrum, tillsammans med tusentals andra flanörer. Det var Allhelgona helg, så många var ute på stan. På Heden pågick marknad som intresserade många. När jag äntligen fick en parkeringsplats, promenerade jag mot Vasastan och riktade in mig på Handelshögskolans bygge. Jag konstaterade att det inte kunde bli någon bra bild som visar hur mycket som har byggts där efter mitt senaste besök i området (https://www.sluk.se/2021-03-04-vad-hander-i-goteborg/). Haga är mysigt och det var många som fikade eller bara promenerade. Jag tog ingen paus utan fortsatte till Järntorget. Våghuset har häftig arkitektur, som är intressant och rolig att fotografera. Andra byggnader som byggs där är Hotell Draken, Järntorget och bostäder utmed Masthuggskajen.

Från parkeringsplatsen nära Danmarksterminalen kan man se till Lindholmen och Karlatornet. Karlatornet blir med sina 245 meter och 73 våningar Nordens högsta byggnad.  Nu fortsätter byggnationen planenligt, men försäljningen av bostadsrätterna har pausats tillfälligt, men kommer igång igen nu i november. Inflyttning till Karlatornet beräknas kunna ske 2023-2024. Nu hade det börja skymma och regnet föll, så det blev en rask promenad tillbaks till Heden. Bilderna finns här nedan. Hoppas att du tycker att de är intressanta!

Relaterade bilder:

Publicerad den

Vad händer i Härryda kommun?

Nu var det dags att besöka Mölnlycke för att se hur mycket som är byggt i Mölnlycke fabriker och lite om Bontop projektet i centrum. Det är en uppföljning sedan jag var här sist i januari.

Det var uppehåll i regnet igår och det passade bra för en liten utflykt. Jag blev imponerad av den vackra fasaden på parkeringshuset, som skiftade i olika färger, beroende på hur ljuset faller på glasfasaden. Det är trevligt att man kan skapa en fin arkitektur även på parkeringshus!

Mölnlycke fabriker börjar ta form som ett bostadsområde, men det kommer forfarande att vara en byggarbetsplats några år framöver. De som har flyttat till området, får acceptera att det byggs jämte deras bostäder.

I Långenäs, kan man se stenbrottet i Mölnlycke. Det nedlagda stenbrottet kommer att byggas med 900 bostäder i trä, trästaden Wendelstrand. Ansvariga är Next Step Group och BRA Bygg.

I Mölnlycke centrum har byggnationen av Bontop kommit längre och fasaderna är byggda. Bontop är seniorboende med bostadsrätter och inflyttning blir om ca 1 år.

Sök på Mölnlycke här på sidan så hittar du tidigare inlägg.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Vad händer i Partille och Göteborg; Hisingsbron och Götaälvbron?

Det var ett bra tag sedan som jag skrev och visade bilder. Förutom sommar och resor till andra ställen, så har hemsidan haft tekniska problem som tog väldigt lång tid att åtgärda. Som bloggare är det lugnt att inte behöva skriva varje dag, när det handlar om samhällsutveckling. Förändringarna pågår kontinuerligt, men kan inte alltid synas på bild. De bilder som finns här är tagna den 5 oktober.

Biltema i Partille öppnades i slutet av september. Längre fram mot centrum byggs 500 bostäder och Lidl får också en affärslokal. Framför Arenan byggs bostäder. Än har man inte börjat att bygga det nya badhuset, men det skyltas att det blir ett badhus på den tomma tomten, spännande när det är klart! I tidigare inlägg och i bilder kan man se hur det var tidigare.

I Öjersjö fortgår planeringen av småhus och lägenheter i Gökegården. Just nu pågår forfarande arbetena med väg och vatten.

I Göteborg, har gång- och cykelvägen på Hisingsbrons östra sida öppnats. Det finns bänkar för den som vill vila lite och se på utsikten. Nu är Götaälvbron borta över älven och den rivs från bägge håll.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Nu kör all trafik på Hisingsbron!

Idag den 16 augusti 2021, är en historisk dag, då även spårvagnarna började köra över Hisingsbron. Snart är Götaälvbron ett minne blott. Jag har följt bygget av bron sedan 2017 och nu är all trafik och även gång och cykel åt bägge håll igång.

Jag kommer förhoppningsvis kunna följa rivningen av Götaälvbron tills den är helt borta. När det är klart hoppas jag att kunna sammanställa jag alla bilder till ett bildspel. De som redan vill se de gamla bilderna kan hitta dem här på bloggen, sök efter Hisingsbron och Götaälvbron. Det ska nog gå bra.

Här nedan finns bilder från idag när spårvagnarna kör mot Nordstan och mot Östra Hamngatan. Jag visar också kvällsbilder från den 4 augusti om den pågående rivningen av Götaälvbron.

Hoppas att ni tycker att det är intressanta bilder.

Relaterade bilder:

Publicerad den

2021-06-18 Nu väntar vi på att Hisingsbron blir helt klar!

Vädret var en aning ostadigt i måndags, en aning mulet och senare kom regnet. Det var ett bra tillfälle, att se förändringarna i trafiken när spårvagnarna slutar köra över Götaälvbron och ersättas av bussar. Nu rivs den delen av Götaälvbron där det sista lyftspannet ska monteras på Hisingsbron, för att bron ska bli klar för spårtrafiken mot Östra Hamngatan. Den 16 augusti ska det vara klart.

Jag promenerade från Centralstationen och såg hur det ser ut vid Nordstan, där det byggs nya hållplatser för bussar och spårvagnar som kör till och från Hisingen. Bort mot Nils Ericsonplatsen i riktning mot Gullbergsvass är marken nu täckt och arbetena fortgår där vi inte kan se speciellt mycket nytt.

På Hisingsbron mot Östra Hamngatan pågår spårarbetena och spårvagnarna kör inte längre där. Från Lilla Bommen ser man att Götaälvbron rivs så Hisingsbron att kan anslutas med det sista lyftspannet.

Jag fortsatte min promenad mot Haga och tog några bilder där också. Arbetet med Västlänken pågår numera mycket under marknivå och det blir inga intressanta bilder att visa ovan mark. Det blir spännande när det blir klart!

Himlen mörknade och jag tog mig till Korsvägen för att åka hem. Liseberg har öppnat för säsongen och jag hörde skrik av skräck och glädje därifrån . Det var inte lika ljudligt som det brukar, eftersom antalet sökande är begränsat. Hoppas att de har roligt och att köerna inte är så långa som de brukar!

Relaterade bilder:

Publicerad den

2021-05-24 En promenad utmed Västlänkens stationsområde och på Hisingsbron

Nu var det dags för mig att ta en uppdaterad promenad runt stationsområdet. Jag missade invigningen av Hisingsbron, eftersom jag drabbades av Covid. Egentligen gjorde det inte så mycket, Hisingsbron är ju inte färdigbyggd än!

Vid Nils Ericsonplatsen byggs det för fullt, spår som kommer ner från Hisingsbron mot Nordstan och längst bort vid terminalen mot Gullbergsvass var marken åter täckt. Under Skansen Lejonet har man byggt en tunnel som förbinder Västlänken från Olskroken mot centralen. Från Skansen Lejonet har man också bra vy mot Gullbergsvass. Nu är det mest betong, men här kommer Göteborgs stad att bygga verksamheter och bostäder.

En promenad uppför bron är mycket lättare än att promenera på den gamla Götaälvbron, eftersom Hisingsbron är lägre och mer långsträckt. Endast den norra gång- och cykelbanan är öppen än så länge. Bussar och spårvagnar kör fortfarande på Götaälvbron. För att spårvagnarna ska kunna köra på Hisingsbron, måste Götaälvbron rivas så att Hisingsbrons körbanor kan fogas samman mot Östra Hamngatan.

I Gullbergsvass, granne med den nya fastigheten Platinum, som är klar utvändigt, rivs Skanska fastigheter och byggmaterial härifrån kommer att återvinnas. Vad blir det här istället? Hänger det ihop med den antagna detaljplanen att bygga verksamheter och bostäder i Gullbergsvass?

Jag promenerade också mot Kvarnberget och tittade ner mot tunneln som kommer att gå under. För tillfället var gropen vattenfylld. Jag kunde läsa här att det har pågått en del intressanta arkeologiska utgrävningar, som ger en bild av hur de tidiga göteborgarna levde.

Ta gärna själva en promenad, om ni bor i närområdet! Men det går lika bra att titta på bildspelet här!

Sist, men inte minst, många gratulationer till Göteborg som fyller 400 år den 4 juni!

Relaterade bilder:

Publicerad den

2021-04-18 Skyskraporna i Gårda syns långt nu!

Nu ser man inte längre bara hisschakten utan Citygate och Kineum har börjat att få fasader. Den 25 november förra året skrev jag lite grann om Citygate och om Vesta (https://www.sluk.se/2020-11-25-vad-hander-i-olskroken-och-pa-vastlanken-ostra-etableringen). Citygate blir Nordens högsta kontorshus med 36 våningar och Kineum byggs med 27 våningar. Bägge skyskraporna blir inflyttningsklara nästa år. På Göteborgs hemsida stadsutveckling finns mer att läsa om dessa två skyskrapor: https://stadsutveckling.goteborg.se/projekt/ullevimotet.

Vesta är en annan fastighet i Gårda, mittemot Svingeln. Skatteverket har flyttat dit. Med teleobjektivet från Lunden kan man se att det fortfarande är många tomma lokaler. Totalt omfattar Gårda Vesta 26 600 kvadratmeter kontor samt restaurang och garage. Mer om Vesta finns här https://www.gardavesta.se/huset.

I mitt bildspel nedan har jag varit vid Lundens vattentorn och fotograferat mot Gårda under dagtid. Sen har jag fortsatt den den 14 april att åka ner till Gårda och fotografera kvällsbilder. Arbetet på Kineum verkar fortgå långt sent på kvällen. Jag fotograferade mellan kl. 20-21 och då monterades glasfasader. På taket till fastigheten vid Ullevimotet ligger glasfasaderna och kranar lyfter dem över på andra sidan och byggarna tar emot dem inne i byggnaden och fasaderna monteras. Mer att läsa om Kineum finns här https://www.kineum.se.

Det blir spännande att se skyskraporna klara nästa år och om verksamheterna blir som planerat, eller om samhället och arbetslivet för kontorsanställda kommer att förändras med tanke på den pågående pandemin.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Nu är Gullbergstunneln öppnad åt bägge håll!

Under förra veckan, mellan den 16-19 mars öppnades Gullbergstunneln successivt för trafiken. Sedan november 2019 var den norrgående tunneln öppen och nu öppnades den södergående.

Riksväg E45 har sänkts ca 6 meter mellan Stadstjänaregatan och Falutorget. Halva sträckan har överdäckats och det är Gullbergstunneln. Tunneln sträcker sig från Nya Hisingsbron till Torsgatan. I framtiden kan det vara aktuellt att överdäcka hela sträckan.

Gullbergstunneln är en förutsättning för att Hisingsbron ska kunna byggas. Nedsänkningen ger också förutsättningar för att man ska kunna bygga ovanpå tunneln. Planen är att både bygga kontor och bostäder.

Marken ovanpå Gullbergstunneln är inte iordninggjord ännu. Enligt trafikverkets information kommer marken att säljas till olika exploatörer som tillsammans med Göteborgs stad kommer att planera hur det ska se ut. Göteborgs kommunstyrelse beslutade den 17 mars att gå vidare med en detaljplan om Gullbergsvass till kommunfullmäktige . Planförslaget omfattar fem högre byggnader, vara den högsta ger möjlighet att bygga ca 36 våningar.

Göteborg kommer sannolikt att omgärdas av många skyskrapor som förändrar den nuvarande stadsbilden rejält! Jag funderar på vad som är hållbart samhällsbyggande i det långa perspektivet. Kommer folk att vilja bo tätt eller flyttar de som har råd och möjligheter till områden närmare naturen? Hur samplanerar man fysiskt hållbart med socialt hållbart och är det ens möjligt?

Relaterade bilder:

Publicerad den

2021-03-04 Vad händer i Göteborg?

Jo, det händer ganska mycket! Nästa vecka öppnas den nya citytunneln vid Gullbergsvass. Den är mellan Lilla Bommen och Falutorget. Jag återkommer om den i nästa inlägg, men du kan läsa tidigare inlägg den 20 november 2019, Gullbergsvass. Den norra tunneln öppnades den 23 november 2019 och nu är hela tunneln klar för trafik.

Det var riktigt fint väder, fast en aning kyligt i torsdags. Promenaden började på Götaälvbron för at se om det fanns något intressant och nytt att visa om Hisingsbron. Jag nöjer mig med att hänvisa till tidigare inlägg, eftersom allt pågående arbete inte blir bra på bild.

Hisingsbron öppnas i maj för all trafik utom för spårvagnar. Nu bygger man spår mot befintliga spår mot Nordstan och Drottningtorget samt mot Östra Hamngatan, läs Hisingsbrons ramper mot Nordstan och Östra hamngatan tar form.

På Södra Larmgatan nära Biopalatset har en fastighet fått en ”levande fasad” med växter. Det är nog meningen att växterna ska sprida sig så att fasaden fylls.

En fasad med riktiga växter

På Magasinsgatans öde tomt, finns serveringar och möjlighet att äta samt fika utomhus. Många tog tillfället i akt och njöt av solskenet på höger sida, se bilden ovan.

Vid Hagakyrkan pågår stationsbyggnaden vidare och bakom kyrkan, på Vasagatan, har den gamla delen av Handelshögskolan rivits. En ny byggnad kommer att ge fakulteterna möjlighet att utvecklas och en av Västlänkens stationsuppgångar kommer att ligga i byggnaden. Den nya byggnaden beräknas vara klar 2024.

Gamla delen av Handelshögskolan har rivits.

På Järntorget har bygget av Masthuggskajen fortsatt. Jag har tidigare skrivit om det : 2020-10-13 Det händer mycket på Masthuggskajen. Masthuggskajen blir Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel.  Läs i tidigare inlägg vad det innebär!

Masthuggskajen blir Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel.

Relaterade bilder: